Вандали пошкодили останню роботу Бенксі та написали на ній імʼя його колишнього суперника

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Частину останньої роботи британського вуличного художника Бенксі — графіті «Втеча з Редінгської вʼязниці», яке зʼявилося в ніч на 1 березня на стіні старої вʼязниці на півдні Англії, зіпсували вандали. Про це повідомляє BBC.

На графіті Бенксі зобразив вʼязня у смугастій формі, який спускається вниз по мотузці, яка тягнеться з друкарської машинки. Але тепер машинки вже немає — невідомі замалювали її червоною фарбою, залишивши трохи нижче напис «Team Robbo» («Команда Роббо»).

Король Роббо (King Robbo), нині покійний андерграундний художник, один із найвідоміших в Британії, теж займався графіті. Між ним та Бенксі з 2009 року було довге протистояння, яке завершилося лише після смерті Роббо у 2014 році. Ворожнеча між художниками почалася після того, як Бенксі замалював одну з робіт суперника.

У міськраді Редінга, реагуючи на інцидент із зіпсутою роботою, заявили, що влада «не може нічого зробити». «Те, що робота була зіпсована неприємно, але цього слід було очікувати», — сказала Карен Роуланд, яка відповідає у мерії за культуру.

У місцевому відділку поліції повідомили, що про інцидент дізналися від громадськості, і просять відгукнутися тих, кому щось відомо.

Вʼязниця у Редінгу, на якій Бенксі намалював графіті, з 2013 року не використовується за призначенням і була у занедбаному стані. В 2019 році влада виставила на продаж історичну будівлю, однак торік угода із покупцем провалилася. Після того влада вирішила перетворити це місце у мистецький центр, але справа так і не просунулася далі. Тільки після появи роботи Бенксі на стінах вʼязниці знову заговорили про ідею створення мистецького центру.

Тюрма стала відомою на весь світ після знаменитої «Балади Редінгської вʼязниці», яку написав письменник Оскар Уайльд, який відбував там покарання з 1895 по 1897 рік. Його було засуджено за гомосексуалізм, після того як громадськість дізналася про його звʼязки з лордом Альфредом Дугласом.

У ЗМІ писали, що ймовірно зображений на графіті Бенксі в’язень — це і є Оскар Уайльд.