Китай попросив «не політизувати ситуацію» з візитом його делегації до окупованого Криму

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Китай попросив «не політизувати ситуацію» з візитом його делегації до окупованого Криму

Sergei Malgavko \ TASS via Getty Images

Міністерство закордонних справ Китаю закликало не політизувати візит своєї делегації до окупованого Криму, додавши, що деякі китайські компанії співпрацюють із півостровом на ринкових принципах.

Про це пише Deutsche Welle.

«Позиція Китаю з питання Криму є послідовною. Ми сподіваємося, що відповідні сторони зможуть у належний спосіб розвʼязувати проблему за допомогою діалогу і консультацій», — заявив речник китайського МЗС Чжао Лицзянь.

Він також додав, що деякі китайські компанії співпрацюють із Кримом на ринкових принципах, виходячи з історично сформованих звʼязків і практичних потреб. Як пише агентство Інтерфакс-Україна, так представник китайського МЗС прокоментував візит делегації Китаю до Криму і заяву українського депутата від фракції ОПзЖ Вадима Рабіновича про те, що це «хід у відповідь Китаю через позицію України щодо «Мотор Січі».

Пізніше заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін розповів, що зустрівся з послом Китаю в Україні Фань Сяньжуном.

«Учергове довів до китайської сторони сигнали про те, що подібні кроки не лише розглядаються урядом України як недружні, але й грубо порушують чинне законодавство нашої держави. Було наведено приклади, коли подібні візити мали вкрай небажані наслідки для відповідних іноземних компаній та їхніх представників», — повідомив Єнін.

Сяньжун запевнив у незмінності підходів уряду Китаю до тимчасової окупації АРК, зокрема щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів. «Було наголошено, що коментарі окремих політиків та експертів про нібито зміни позиції уряду КНР стосовно Криму в контексті ситуації навколо «Мотор Січі» не мають нічого спільного з реаліями», — додав заступник міністра.

Єнін також підкреслив, що продовжуючи тему «Мотор Січі», «довів до китайської сторони сигнал про те, що Україна поважала і поважатиме іноземні інвестиції, а також суворо дотримуватиметься взятих на себе міжнародних зобов’язань у цій сфері».

  • 11 березня Рада національної безпеки й оборони заявила про рішення повернути в державну власність підприємство «Мотор Січ».
  • «Мотор Січ» — один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Підприєство розташоване в Запоріжжі, його продукція постачається до понад 100 країн світу.
  • У грудні 2019 року президент компанії «Мотор Січ» Вʼячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям Skyrizon Aircraft Holdings і Xinwei Technology — вони мали отримати понад 50%, тобто контрольний пакет. Але Антимонопольний комітет України не затвердив цю угоду. Ще понад 25% акцій мали залишитися в «Укроборонпрому».
  • 29 січня 2021 року Зеленський ввів санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі» — на три роки. Серед введених обмежень — блокування активів, обмеження торгових операцій та запобігання виведенню капіталу за межі України. Перед цим санкції проти китайської компанії Skyrizon, яка є інвестором «Мотор Січі», запровадили США.