Уродженець Сирії вперше вимагає від Росії засудити «вагнерівців». Справа стосується резонансного вбивства

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Уродженець Сирії подав заяву до Слідчого комітету Росії з вимогою порушити кримінальну справу проти бійців «ПВК Вагнера» через жорстке вбивство його брата у 2017 році.

Про це виданню «Новая газета» розповіли адвокати чоловіка.

Сирієць додав до своєї заяви докази, які вказують на причетність «вагнерівців» до вбивства. Значну частину доказів надала «Новая газета», яка проводила власне розслідування. Чоловік також просить перевірити бойовиків на предмет скоєння воєнних злочинів.

У ЗМІ зазначають, що це перша спроба сирійців притягнути до відповідальності росіян, підозрюваних у скоєнні тяжких злочинів в їхній країні.

Російська служба DW повідомляє, що у 2017 році в мережі оприлюднили відео, на якому четверо осіб б’ють кувалдою людину. Через два роки нові відео з убивством опублікувала «Новая газета» — на кадрах жертві відрізають голову, відрубують руки лопатою, а тіло вішають за ноги і підпалюють.

ЗМІ неодноразово просило порушити кримінальну справу через убивство сирійця. Речник Кремля заявляв у відповідь, що справою має займатися Слідчий комітет, а не Адміністрація президента.

Фактичним керівником «ПВК Вагнера» вважають друга президента Росії — «кухаря Путіна» Євгена Пригожина, який перебуває під санкціями США. Бойовики присутні не тільки в Сирії, але й ще в низці країн (Венесуелі, Лівії, ЦАР та інших). Також найманці воювали на Донбасі проти України.