В Ірландії вперше побачили моржа. Імовірно, він заснув на крижині та приплив до острову з Арктики

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

В Ірландії знайшли велетенського моржа — арктичну тварину, не типову для цього регіону. Його побачили двоє мешканців південно-західної провінції Керрі, коли прогулювалися вздовж пляжу — морж виліз на берег у них на очах. Як пише Irish Examiner, найімовірніше, він заснув на крижині, яка віднесла його прямісінько до ірландського острову Валентія.

За словами очевидців, звір був розміром із корову й красувався на березі, наче знав, що на нього захоплено дивляться люди, які перебували на відстані всього 50 метрів.

«Ми з донькою гуляли пляжем біля маяка. Морж вибрався з води на камені та влаштував нам невелике шоу. Спершу я думав, що це тюлень, однак потім ми побачили бивні. Він ніби стрибав по каменям. Він був масивний, розміром з бика чи корову», — розповіли Алан Хуліхен і його донька Муірен, яка першою побачила тварину.

За повідомленням Independent, п’ятирічна Муірен вже висунула кілька ідей щодо імені для тварини, яка подолала морем тисячі кілометрів, перш ніж опинитися в Ірландії.

«Якщо це дівчинка, то вона буде Ізабель, а якщо хлопчик — Кін», — переповів Хуліхен бажання своєї дочки. Обидва сподіваються, що морж знайде собі їжу на узбережжі острову.

Як зазначив місцевий біолог Кевін Фленнері, це перший зафіксований випадок появи арктичної тварини в Ірландії.

«Він з Арктики. Я б сказав, що відбулося наступне: він заснув на айсбергу і відплив, а потім вже опинився надто далеко — посеред Атлантики або десь ближче до Гренландії. Наразі він, напевно, дуже стомлений і голодний», — розповів вчений та закликав залишити тварину у спокої, бо їй потрібен відпочинок.

Моржі — великі ссавці та єдині існуючі сьогодні представники родини моржових. Існує два підвиди моржів: тихоокеанський, самці якого важать до 2 тонн, і атлантичний, трохи легший. Ці велетенські та незграбні, але небезпечні у воді звірі живуть на північ від Берингової протоки, на узбережжі Сибіру, Камчатки, Аляски, арктичної Канади та Гренландії. Під час льодовикового періоду вони також проживали в районі сучасної Каліфорнії.