Світовий конгрес українців виключив латвійське обʼєднання за антиукраїнську позицію. Рішення ухвалили вперше за 50 років

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Рада директорів Світового конгресу українців (СКУ) виключила зі своїх лав Об’єднання українських товариств Латвії (ОУТЛ) за участь в акціях прихильників «русского міра», поширення антиукраїнської пропаганди, брехню про війну на Донбасі тощо.

Про це повідомили у пресслужбі конгресу.

«Таке рішення СКУ ухвалив уперше за свою понад 50-річну історію. ОУТЛ була однією з трьох складових організацій з Латвії», — йдеться в повідомленні.

Як зазначається, після перевірки діяльності ОУТЛ було встановлено, що «члени та керівники ОУТЛ явно демонструють антиукраїнську позицію».

За даними конгресу, представники ОУТЛ пропагували різну антиукраїнську інформацію в соціальних мережах, брали участь в акціях організацій, що керуються ідеологією «русского міра», поширювали інформацію, яка дискредитувала Революцію гідності, дезінформацію про війну на Донбасі та наклепи на владу України — зокрема, називали її «фашистською хунтою», яка вбиває дітей.

Окрім цього, організацію викрили у просуванні ідеї про створення «новоросійської республіки», ідеалізації терористів та воєнних злочинців на Донбасі, зокрема Олександра Захарченка, а також у співпраці з російськими пропагандистськими ЗМІ.

До того ж ОУТЛ, за результатами перевірки СКУ, підтримує проросійські радикальні групи в Латвії, які підривають її суверенітет, пропагує у Латвії заборонену радянську символіку тощо.

Після цього конгрес звернувся до президента та керівництва організації з офіційним листом, проте представники ОУТЛ не спростували виявлену інформацію.

«Конгрес вважає неприпустимим членство в СКУ будь-якої організації, яка пропагує антиукраїнську політику та співпрацює з російськими владними структурами», — заявив президент конгресу Павло Ґрод.