Косово перенесло своє посольство в Ізраїлі до Єрусалиму

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Частково визнана держава Косово вирішила перенести своє посольство в Ізраїлі до Єрусалиму.

Про це пише Reuters.

Під час укладання угоди з Сербією за посередництва США там зобов’язалися встановити дипломатичні взаємини з Ізраїлем та облаштувати посольство в Єрусалимі, що означає визнання цього міста столицею Ізраїлю.

В МЗС Косова зазначили, що таким чином повністю виконали взяті на себе у США зобов’язання.

Дипломатичні взаємини з Косовом допомагають Ізраїлю в його поступовій нормалізації відносин з арабськими країнами (95% жителів Косова є мусульманами). Водночас у Палестині вже зазначили, що відкриття посольства порушує резолюції ООН.

  • Єрусалим вважають своєю столицею як ізраїльтяни, так і палестинці. З 1967 року місто перебуває під контролем Ізраїлю, проте світова спільнота не визнає його столицею країни і вважає, що статус Єрусалиму повинні визначити переговори ізраїльтян і палестинців, а саме місто має стати столицею для обох країн.
  • Однак 14 травня 2018 року Трамп офіційно переніс посольство США в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалиму, що викликало заворушення серед палестинців і протести в країнах арабського світу. Окрім Штатів, посольство до Єрусалиму перенесла і Гватемала. Всі інші держави й далі мають свої дипломатичні представництва в Тель-Авіві.