Зеленський підписав закон про посилення покарання за сексуальне насильство над дітьми

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський підписав закон про посилення покарання за сексуальне насильство над дітьми

Соколовська Інна / УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про покарання за сексуальне насильство та експлуатацію дітей.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

Закон передбачає впровадження положень Ланцаротської Конвенції в українське законодавство. Зокрема, він закріплює в українському законодавстві визначення поняття «дитяча порнографія». За придбання такої продукції загрожує арешт від 3 до 6 місяців, обмеження або позбавлення волі до 3 років, за виготовлення і розповсюдження — від 8 до 12 років, у разі повторення злочину чи скоєння його групою осіб — до 15 років вʼязниці.

У разі спроби залучити дитину до виготовлення дитячої порнографії зловмиснику загрожуватиме від 2 до 5 років позбавлення волі. А у разі рецидиву чи підготовки злочину групою людей — від 3 до 6 років в’язниці.

Зазначимо, закон змінює поняття «статевих зносин» із неповнолітніми на «вчинення дій сексуального характеру» щодо дітей, зокрема, якщо вони стали свідками сексуального насильства. За організацію «видовищного заходу сексуального характеру за участю неповнолітньої особи» покаранням буде від 5 до 7 років позбавлення волі, за відвідування таких заходів ㅡ від 3 до 6 років увʼязнення, а за втягнення дитини ㅡ від 7 до 10 років. У разі змови групи людей — до 15 років.

Також каратиметься пропозиція зустрічі з метою вчинення будь-яких дій сексуального характеру або розпусних дій щодо дітей — обмеження або позбавлення волі до 3 років.

Окрім цього, згідно з документом злочин, вчинений щодо малолітніх або неповнолітніх, мають розслідувати невідкладно і розглянути в суді в першу чергу.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт 18 лютого.