«Євробачення» відмовилось пропускати пісню білоруського гурту, в якій висміюють протести

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Європейський мовний союз перевірив заявлені на конкурс «Євробачення» композиції. Організатори заявили, що пісня представників Білорусі — гурту «Галаси ЗМеста» — ставить під сумнів аполітичність «Євробачення», відтак не може брати участь у конкурсі в такому вигляді. Про це організатори повідомили у Twitter.

«Був зроблений висновок, що пісня ставить під сумнів неполітичний характер конкурсу. Крім того, недавня реакція [на пісню] ризикує підірвати репутацію Європейського мовного союзу. Ми написали телеканалу BTRC, який відповідає за участь Білорусі в конкурсі, щоб повідомити їм, що пісня в її нинішньому вигляді не може брати участь», — заявили в оргкомітеті.

Зазначимо, що гурт «Галаси ЗМеста» у своїх піснях виступає проти протестів і опозиції, а його учасники відкрито підтримують режим Олександра Лукашенка. На «Євробаченні» вони планують виступати із піснею «Я навчу тебе» російською мовою. Її приспів, схоже, має політичний підтекст, на що звертають увагу противники режиму Лукашенка.

«Я навчу тебе танцювати під дудочку, / Я навчу тебе клювати на вудочку, / Я навчу тебе ходити по струночці, / Ти будеш усім задоволений, радий всьому», — співається у приспіві.

Лідер гурту в коментарі російському інформаційному агентству РИА повідомив, що на тлі рішення організаторів «Євробачення» Мінськ може сам відмовитися від участі в конкурсі.

Нагадаємо, що перевірка пісень — це стандартна процедура. Правила конкурсу забороняють просувати в піснях політичні ідеї та рекламувати бренди.

  • Напередодні організатори фестивалю «Євробачення» заявили, що у 2021 році його проведуть в офлайні, але зі значним обмеженням кількості людей у залі. Конкурс проходитиме з 18 до 22 травня в Роттердамі.
  • 9 березня українська Go_A оновила пісню для «Євробачення-2021» через вимоги конкурсу. Пісню «Шум» скоротили і замінили слова.