Не дотримувався санітарних правил, зʼявлявся у громадських місцях: Польща звинуватила російського консула в поширенні коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Висланий з Польщі російський консул Ігор Ощепков був хворим на коронавірус, однак брав участь у зустрічах, з’являвся у громадських місцях, чим наражав на небезпеку життя інших людей.

Про це заявив прессекретар міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин у коментарі PAP.

«Консул, незважаючи на отримання інформації про зараження вірусом, не дотримувався санітарних правил, брав участь у зборах, зʼявлявся у громадських місцях, наражаючи на небезпеку життя людей», — сказав він.

На думку Жарина, дії вже видвореного з Польщі дипломата слід вважати безвідповідальними і небезпечними.

«Результатом його дій могло стати зараження інших людей і виникнення нових спалахів хвороби. Діяльність дипломата становила загрозу для здоровʼя людей, які могли з ним контактувати», — додав прессекретар.

За даними польських ЗМІ, дипломат отримав позитивний результат тесту 21 січня, за три дні до цього вірус підтвердили у його дружини.

  • 8 лютого Польща оголосила Ощепкова персоною нон ґрата у відповідь на висилку польського консула з Росії.
  • 5 лютого Міністерство закордонних справ Росії оголосило персонами нон ґрата трьох європейських дипломатів. Причиною називають їхню участь у мітингах на підтримку опозиціонера Олексія Навального 23 січня. У ЄС це рішення розкритикували та зазначили, що воно призведе до поглиблення кризи у відносинах.
  • У січні Албанія оголосила персоною нон ґрата російського дипломата Олексія Кривошеєва через порушення карантинних обмежень у країні. В албанському МЗС наголосили, що дипломат постійно і відкрито порушував карантин — на нього надходили скарги з 20 квітня.