У Німеччині відмовилися судити ексохоронця концтабору Штуттгоф. Але зобовʼязали відшкодувати судові витрати

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Німеччині відмовилися судити ексохоронця концтабору Штуттгоф. Але зобовʼязали відшкодувати судові витрати

Територія колишнього концтабору Штуттгоф.

Wikipedia / kallerna

У Німеччині 96-річного колишнього охоронця концтабору Штуттгоф визнали неосудним, проте зобовʼязали його оплатити судові витрати.

Про це повідомляє BBC.

Чоловіка звинувачували в співучасті у вбивстві кількох сотень людей в таборі Штуттгоф. Суд в Вупперталі заявив, що існує «високий ступінь ймовірності» його винуватості в злочинах, але через свій фізичний стан 96-річний Гаррі С. «більше не може належно представляти свої інтереси в суді та за його межами».

У звʼязку з цим суд зобовʼязав ексохоронця концтабору оплатити судові витрати. Їх сума не розголошується, як і не повідомляється про плани обвинуваченого подати апеляцію.

Гаррі С. був охоронцем в Штуттгофі з червня 1944 року по травень 1945 року. Прокуратура стверджує, що у вересні 1944 року він керував транспортуванням майже 600 увʼязнених в газові камери табору Аушвіц-Біркенау.

Концтабір Штуттгоф

Перший нацистський концентраційний табір за межами Німеччини. Створений в 1939 році на території окупованої Третім рейхом Польщі поблизу села Штуттгоф, на сході від Гданська. За роки війни до цього табору потрапили близько 110 тисяч увʼязнених, з яких близько 65 тисяч загинули. Крім медичних експериментів, відомий виробництвом мила з людських тіл. Табір став останнім із звільнених.

У Штуттгофі також були газові камери, але він більш відомий жахливими умовами, в яких утримувалися увʼязнені. Багато померли від хвороб і голоду, інші були вбиті в газових камерах, застрелені, або отримали смертельні інʼєкції. Серед жертв було багато євреїв, а також поляків та полонених радянських солдатів.

  • У липні минулого року суд Гамбурга (Німеччина) засудив до двох років умовного терміну колишнього охоронця концентраційного табору Штуттгоф, який функціонував поблизу Гданська (Польща). 93-річного Бруно Дея судили в суді для неповнолітніх, оскільки він служив в таборі в віці 17 років.
  • У лютому поточного року висунули звинувачення 95-річній жінці, яка була секретаркою в нацистському концтаборі Штуттгоф.