Убивство вчителя під Парижем: учениця зізналася у брехні, яка призвела до загибелі педагога

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Убивство вчителя під Парижем: учениця зізналася у брехні, яка призвела до загибелі педагога

Samuel Paty / Flickr

Учениця школи в місті Конфлан-Сент-Онорін (передмістя Парижу), де в жовтні минулого року терорист обезголовив вчителя Семюеля Паті, зізналася, що поширила неправдиві чутки про нього, які призвели до онлайн-кампанії та загибелі викладача.

Про це пише BBC.

Видання не називає імені школярки, вказуючи лише її вік — 13 років. Дівчинка зізналася, що збрехала батькам про те, що Паті наказав учням-мусульманам покинути клас, поки він показуватиме карикатури на пророка Мухаммеда. Зʼясувалося, що за день до цього уроку школярку відсторонили від занять за регулярні пропуски, і вона вирішила так пояснити свою відсутність у школі.

Паті ж на тому уроці попередив учнів, що демонструватиме карикатури на Мухаммеда, але ті, хто не хоче на них дивитися, можуть просто закрити очі. Після брехні дочки, її батько подав юридичну скаргу на вчителя і почав кампанію в соціальних мережах з приводу цього інциденту. Пізніше це призвело до того, що 17 жовтня 18-річний виходець з Росії Абдуллах Анзор напав на Паті й обезголовив його.

  • Після вбивства Анзор опублікував у Twitter фото відрізаної голови та звернувся до президента країни: «Я стратив одного з твоїх псів, який посмів принизити Мухаммеда», — написав він.
  • Поліція намагалася затримати хлопця, але він став погрожувати ножем. Його застрелили. Перед смертю він нібито крикнув: «Аллаху акбар». Як зʼясувалося згодом, злочинець — уродженець Москви.
  • Протягом 17—18 жовтня 2020 року правоохоронці затримали 11 осіб за підозрою у причетності до організації вбивства. 19 жовтня затримали чотирьох школярів, які могли навести вбивцю на викладача.
  • У лютому Національна асамблея Франції (нижня палата парламенту) схвалила проєкт про «ісламістський сепаратизм», який у 2020 році, після резонансного вбивства вчителя історії в передмісті Парижу, ініціював президент.