Зʼїзд суддів призначив трьох членів Вищої ради правосуддя — попри застереження західних партнерів України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Зʼїзд суддів призначив трьох членів Вищої ради правосуддя — попри застереження західних партнерів України

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Зʼїзд суддів призначив за своєю квотою трьох членів Вищої ради правосуддя.

Про це повідомляється на сторінці ради.

Членами ВРП обрані Сергій Болотін (суддя Хмельницького апеляційного суду); Віталій Саліхов (суддя Київського апеляційного суду) та Валерій Суховий (суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного суду).

До бюлетеня для повторного голосування включили Олександра Панасюка (суддя Вінницького апеляційного суду) та Інну Плахтій (суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області). За них голосуватимуть 10 березня.

Вища рада правосуддя — орган суддівського самоврядування, який серед іншого, вносить подання про призначення судді на посаду, розглядає скарги на суддів, ухвалює рішення про звільнення суддів, надає згоду на їх затримання, а також ухвалює рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя.

Згідно із законом, Вища рада правосуддя складається з 21 члена, з яких 10 — обирає зʼїзд суддів з-поміж суддів чи суддів у відставці, 2 — призначає президент, 2 — обирає Верховна Рада, 2 — обирає зʼїзд адвокатів, 2 — обирає всеукраїнська конференція прокурорів, 2 — обирає зʼїзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

  • 5 березня посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Японія) закликали Зʼїзд суддів утриматися від призначення членів Вищої ради правосуддя та членів Конституційного суду, поки не будуть встановлені прозорі процедури їх відбору.