Росія і Китай планують створити спільну місячну станцію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія і Китай підписали меморандум про співпрацю у створенні Міжнародної наукової місячної станції (МНМС) на супутнику Землі або на його орбіті.

Документ підписали голова «Роскосмосу» Дмитро Рогозін і керівник Китайського національного космічного управління Чжан Кецзянь, повідомляє пресслужба російського відомства.

МНМС — це місячний комплекс, призначений для проведення «багатопрофільних і багатоцільових науково-дослідних робіт, включно з дослідженнями і використанням Місяця, місячними спостереженнями, фундаментальними дослідницькими експериментами і перевіркою технологій з можливістю тривалої безпілотної експлуатації та перспективою присутності людини на Місяці».

У рамках проєкту Росія і Китай спільно розроблятимуть план створення станції та тісно взаємодіятимуть на всіх етапах — від проєктування до презентації.

  • Росія ще у 2018 році заявляла, що планує будувати місячну станцію самостійно і згорнути співпрацю з NASA зі створення навколомісячної станції Gateway. Росія вимагала більш значущої ролі у проєкті.
  • У січні 2021 року російські ЗМІ писали, що РФ виключили з експертної групи зі створення Gateway.