На Закарпатті критична ситуація з коронавірусом — медичній системі області загрожує колапс. Реанімації перевантажені, їм бракує кисню

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
На Закарпатті критична ситуація з коронавірусом — медичній системі області загрожує колапс. Реанімації перевантажені, їм бракує кисню

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Ситуація з коронавірусом у Закарпатській області більш ніж просто критична, і до кінця цього тижня регіон може пережити колапс системи охорони здоров’я. Щодня в області від ускладнень інфекції помирає по 12 осіб, а кисневих балонів у лікарнях уже зараз не вистачає.

Про це розповіли під час брифінгу Закарпатської облдержадміністрації керівники двох найбільших лікарень області.

За словами головного лікаря обласної інфекційної лікарні Михайла Поляка, минулого тижня кількість нових випадків інфікування зросла на 24%, і кожного дня виявляють від 500 хворих на коронавірус.

Як зазначив лікар, молодих пацієнтів у віці 35—45 років стає все більше — і серед них частішають смертельні випадки.

«Така ситуація повинна спонукати закарпатців серйозно задуматися і бути свідомими у дотриманні всіх карантинних обмежень», — сказав він.

Головний лікар іншої обласної лікарні, імені А. Новака, заявив на брифінгу, що в його закладі на сьогодні 120 пацієнтів, які потребують кисневої терапії, в той час як області не вистачає балонів з киснем. При цьому половина з цих пацієнтів має перебувати в реанімації.

«В самій реанімації у нас усього шість ліжок, і розширити її неможливо. Щодня в нашому закладі використовують 25—30 кисневих балонів, вранці у нас залишилося лише 5. Цього вистачить години до 16-ї, не більше», — сказав керівник лікарні Юрій Яцина.

Він також закликав хворих на коронавірус не виходити з дому незалежно від того, вірять вони в існування хвороби чи ні.

«Ми з моїми колегами спираємося на доказову медицину. І щодня стикаємося зі смертю. Просто вдягніть маску, дотримуйтесь дистанції — це не так важко! Допоможіть нам, тому що наприкінці тижня будемо мати колапс», — закликав Яцина.