Мін’юст США розкрив подробиці про українців, яких екстрадували з Чехії через підозру в кіберзлочинах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Мін’юст США розкрив подробиці про українців, яких екстрадували з Чехії через підозру в кіберзлочинах

Leap Design / Unsplash

З Чехії до США екстрадували двох громадян України, підозрюваних у кіберзлочинності — ними виявилися 39-річний Віктор Воронцов і 40-річна Злата Ганська-Мужук. Їм інкримінують участь у міжнародній шахрайській мережі, для якої вони відмили пів мільйона доларів.

Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

Воронцова та Ганську-Мужук звинуватили в наданні послуг з відмивання коштів для кіберзлочинців ще в лютому 2020 року. За версією сторони обвинувачення, українці допомогли хакерам, які отримали доступ до чужих банківських рахунків — вони надали їм підставні рахунки для виведення коштів та їхнього подальшого переведення в готівку.

Policie ČR

Схема, в якій брали участь Воронцов і Ганська-Мужук, працювала в 2017 році — українці начебто допомогли вивести з семи чужих рахунків близько $500 тисяч. У 2020 році ФБР встановило місцеперебування українців і відправило до Чехії свого агента, який у співпраці з місцевими правоохоронцями зібрав докази.

Українців заарештували ще 6 лютого 2020 року, однак Чехія схвалила їхню екстрадицію лише наприкінці січня 2021-го. 3 березня їх відправили на літаку до Далласа, де проти них розпочали провадження. Обидва заявили на суді про свою невинуватість.

  • Міжнародна група правоохоронців виявила в Україні одну з найнебезпечніших хакерських мереж світу, яка розповсюджувала вірус Emotet для крадіжки персональних даних та коштів з рахунків. Діяльність угруповання призвела до $2,5 млрд збитків банків США та країн Євросоюзу.