«Новая газета»: Нардепи Кузьмін та Козак неодноразово літали по Росії та до окупованого Криму з російськими паспортами

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Новая газета»: Нардепи Кузьмін та Козак неодноразово літали по Росії та до окупованого Криму з російськими паспортами

News One

Народні депутати від «Опозиційної платформи – За життя» Ренат Кузьмін та Тарас Козак неодноразово літали до Росії та окупованого Криму. Інколи для цього вони використовували російські паспорти.

Про це пише видання «Новая газета» з посиланням на власні джерела.

За даними видання, Кузьмін у 2015—2019 роках літав з окупованого Криму до Москви та Санкт-Петербургу 240 разів. Однак на той момент він не був нардепом і перебував у розшуку. ЦВК намагалася відмовити йому у балотуванні, оскільки він останні 5 років не проживав в Україні, але прокуратура встановила, що Кузьмін весь цей час жив в окупованій Ялті, а тому йому дозволили балотуватися.

Однак навіть після того, як Кузьмін став нардепом, він продовжував такі поїздки. Кілька разів він використовував інший паспорт, наприклад під час польотів з Росії до Гонконгу чи Домінікани. За кількістю цифр номер паспорту збігається з російським закордонним паспортом, але серії, яка б починалася з цифр 88, у РФ немає.

Водночас Тарас Козак у січні 2020 року здійснив рейс з російського Ростова до Кишинева з паспортом, номер та серія якого відповідають російським закордонним паспортам. За даними ЗМІ, російський паспорт має і його цивільна дружина — Наталія Лавренюк. І якщо Козак користується російським паспортом дуже рідко, то Лавренюк активно використовувала його під час польотів до багатьох країн світу.