Політвʼязень Шаблій повернувся з Росії до України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Політвʼязень Шаблій повернувся з Росії до України

RFE / RL

Український політвʼязень, фігурант справи «кримських диверсантів» Гліб Шаблій повернувся з Росії до України.

Про це у Twitter повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Вітаю політв’язня Кремля Гліба Шаблія з поверненням в Україну! Понад 4 роки Кремль незаконно тримав його увʼязненим в окупованому Криму та в РФ, повний строк. Після звільнення українські консули в Новосибірську, Москві та Мінську супроводжували його дводенне повернення з Сибіру», — написав Кулеба.

Шаблій — колишній мешканець Севастополя та військовослужбовець Військово-морських сил України. До 2014 року працював у Севастопольській філії держпідприємства «Держгідрографія». Був затриманий російською окупаційною владою і звинувачений у підготовці диверсій. Його засудили до 5 років позбавлення волі за «незаконне придбання і зберігання вибухових речовин і вибухового пристрою».

Шаблій разом з Євгеном Пановим, Андрієм Захтієм, Редваном Сулеймановим, Володимиром Присичем, Дмитром Штибликовим, Олексієм Бесарабовим, Володимиром Дудкою та Олексієм Стогнієм були затримані у період із серпня по листопад 2016 року як фігуранти справи про нібито підготовку терактів у Криму. Уcі вони були засуджені до різних термінів увʼязнення, частину передали Україні під час обміну.