Американський Bell заперечує видачу ліцензії на виробництво вертольотів «Ірокез». «Укроборонпром» відповів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американська компанія Bell Trexton заперечує видачу ліцензії «Укроборонпрому» на складання в Одесі вертольотів Bell UH-1 Iroquois («Ірокез»), про яке раніше заявив директор концерну Юрій Гусєв.

Про це пише польське видання Zbiam, яке отримало офіційну відповідь Bell.

У відповіді сказано, що компанія не видавала концерну або іншим субʼєктам України ліцензію на UH-1, і співпраця в цьому питанні регулюється через уряд США, включаючи надсилання офіційного запиту.

Крім цього, Bell зараз пропонує покупцям версію вертольоту UH-1Y Venom, а «Ірокези» навіть на сайті недоступні.

Відповідь за «Укроборонпром» дав директор Одеського авіаційного заводу, на потужностях якого і повинні складати вертольоти. За словами Віталія Юхачова, переговори з американською компанією тривають уже кілька років, а «в 2017 році був підписаний меморандум» про організацію виробництва й укладено відповідну «генеральну угоду з американськими партнерами».

У заяві Юхачова не вказують назву американської компанії. Про яких саме партнерів йдеться, також не вказано.

«Впевнений, що з новою командою концерну ми нарешті зможемо реалізувати цей проєкт. Дорожню карту буде презентовано керівництву концерну найближчим часом», — сказав Юхачов.

У заяві сказано, завод буде збирати «національний український продукт, транспортно-пасажирський вертоліт середнього класу, екіпаж якого складається з 2 осіб, а борт здатний вмістити до 13 пасажирів».

«Разом з тим угода про нерозголошення інформації не дозволяє жодній зі сторін повідомляти деталі домовленостей», — додали в «Укроборонпромі».

  • 26 лютого Юрій Гусєв заявив, що на Одеському авіаційному заводі збиратимуть знамениті американські вертольоти Bell UH-1 Iroquois. Він говорив, що організація ліцензійного виробництва на завершальній стадії, і перший Iroquois випустять влітку 2021 року.