Зеленський анонсував проєкт «Нове село». У населених пунктах будуть будувати «Центри тяжіння»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський провів нараду з міністрами щодо реформування українського села, на якому обговорювався запуск програми «Нове село».

Про це повідомляє Офіс президента.

В рамках цієї програми передбачено понад тисячу проєктів з розвитку сільської місцевості. У селах планують будувати «Центри тяжіння», за прикладом сервісних зон у Щасті та Новотроїцькому, в яких будуть працювати Центри адмінпослуг, відділення пошти, опорні пункти поліції, медичні центри, сервісні центри та інше.

У селах також хочуть побудувати нові спортивні території (комплекси), дитячі майданчики, клуби і кінотеатри. Програма передбачає і оснащення шкіл компʼютерною технікою.

«Ми вже побачили проєкт, який реалізований на КПВВ «Щастя». Перші проєкти «Нове село» мають бути втілені на прифронтових територіях, а потім — по всій Україні. Ми маємо вдихнути нове життя в українське село. Мешканці сіл повинні отримувати якісний сервіс безпосередньо за місцем проживання та мати доступ до сучасної інфраструктури», — сказав Зеленський.

Він зазначив, що для виведення села на якісно новий рівень в програму включено розвиток агропромислового комплексу, зокрема тваринництва. Для цього планується зменшити обсяги імпорту і збільшити насичення внутрішнього ринку.

Для реалізації проєкту уряд буде залучати бізнес, створюючи державно-приватне партнерство, даючи кожному проєкту особистого модератора. Бізнес буде заходити в проєкти за прозорими конкурсами.

Крім того, буде створено координаційну раду, до якої увійдуть представники Кабміну і Офісу президента.