Ексміністр транспорту Рудьковський повернувся в Україну. Він сидів у вʼязниці в Росії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній міністр транспорту і звʼязку часів Януковича Микола Рудьковський повернувся в Україну з Росії, де відсидів у вʼязниці за напад на посольство Росії в Києві в 2014 році.

Про повернення додому Рудьковський повідомив у Facebook.

«Сьогодні повернувся в Україну, привітав маму з Днем народження. Висловлюю подяку всім, хто надіслав їй привітання», — написав Рудьковський.

У той же час, «Українська правда» з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомляє, що після прильоту в аеропорту Рудьковському вручили підозру у справі викрадення голови компанії «Нафтогазвидобування» Олега Семінського, який тепер є депутататом «Слуги народу». Також йому вручили клопотання про обрання запобіжного заходу.

25 лютого Офіс генпрокурора заявив про вручення підозр пʼяти особам (у тому числі Рудьковському) у цій справі.

За даними слідства, у 2012 році керівника «Нафтогазвидобування» викрали і понад три роки незаконно утримували в нелюдських умовах. Його систематично катували, а від родичів вимагали заплатити неіснуючий борг у $200 тисяч.

Правоохоронці традиційно не називають імен, однак колишній голова «Нафтогазвидобування», який три роки був у полоні, — це Олег Семінський. Він у 2019 році став нардепом від партії «Слуга народу».

Водночас замовником викрадення, як зазначили в ОГП, був колишній міністр транспорту та зв’язку. Сам Семінський у своєму викраденні звинувачував міністра часів Януковича Миколу Рудьковського. За даними ЗМІ, саме він, на думку слідства, і був організатором злочину, що змусило його втікати до Росії.

  • У вересні 2018 року Рудьковського затримали в Москві і судили за напад на посольство. Суд визнав його винним у тому, що в 2014 році він з ультрас та учасниками «Правого сектору» закидав камінням російське посольство в Києві, чим завдав збитків на суму близько 15 мільйонів рублів.