ВАКС наклав арешт на 674 мільйони гривень, які могли бути виплачені на незаконне відшкодування ПДВ. Це бюджет цілого міністерства

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ВАКС наклав арешт на 674 мільйони гривень, які могли бути виплачені на незаконне відшкодування ПДВ. Це бюджет цілого міністерства

«Бабель»

Вищий антикорупційний суд наклав арешт на 674 мільйони гривень на рахунку Державного казначейства. Їх планували витратити на незаконне відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

Про це пише Спеціалізована антикорупційна прокуратура у своєму Facebook.

«За клопотанням прокурора САП у кримінальному провадженні, розслідування в якому здійснюють детективи НАБУ, Вищий антикорупційний суд наклав арешт на 674 млн гривень на рахунку Держказначейства, призначені для відшкодування ПДВ компаніям, імовірно причетним до незаконного відшкодування ПДВ», — йдеться у повідомленні.

Там зазначили, що підставою для арешту стали докази того, що ці виплати були необґрунтованими. Зокрема, під час обшуків на складах слідчі не виявили товарів, за які мали б отримувати відшкодування ПДВ. До того ж, понад 20 компаній мають ознаки підконтрольності одній групі осіб.

Для прикладу, 674 мільйони гривень — це один із найнижчих бюджетів цілого міністерства. Наприклад, у 2020 році Міністерство з питань реінтеграції отримало з Державного бюджету 640 мільйонів гривень. Конституційний суд — 314 мільйонів, Вищий антикорупційний суд — 291 мільйон, а Національне агентство з питань запобігання корупції — 685 мільйонів.

  • Наприкінці березня 2020 року ексглава Мінфіну Ігор Уманський заявив про можливі факти масштабної корупції в податковій і митній службах. Він вимагав відставки Верланова та Нефьодова. Також він запевняв, що про корупцію у відомствах знає премʼєр Денис Шмигаль. 30 березня Рада звільнила Уманського.
  • 24 квітня Кабмін звільнив із посад голову Державної митної служби Максима Нефьодова і голову Державної податкової служби Сергія Верланова. Також звільнено заступників Нефьодова: Роберта Зелді, Дениса Шендрика та Сергія Пєтухова.