Цигарки на 1,5 млн гривень, 16 кг золота і валюта: у ДБР розповіли подробиці затримання працівників посольства України в Польщі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

До складу організованої групи, члени якої використовували дипломатичний імунітет та перевозили контрабанду через кордон, входили водій посольства України в Польщі, один із секретарів представництва МЗС України, працівник Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України в Закарпатській області, а також експрацівник посольства та його син — чинний аташе з консульських питань посольства України в Польщі.

Про це повідомили у пресслужбі Державного бюро розслідувань.

За даними слідства, зловмисники перевозили контрабанду службовим вантажно-пасажирським мікроавтобусом.

«28 лютого мікроавтобус був зупинений при виїзді з пункту пропуску, за кермом перебував водій посольства та аташе з консульських питань посольства України в Польщі», — розповіли у ДБР.

Під час обшуку в авто виявили та вилучили:

  • 140 тисяч доларів США;
  • 67,2 тисячі євро;
  • 11 600 польських злотих;
  • 16 кг золота;
  • 8 826 блоків із цигарками.

Як зазначається, орієнтовна собівартість вилучених тютюнових виробів за попередніми підрахунками становить приблизно 1,5 млн гривень.

  • Раніше про затримання двох співробітників посольства України в Польщі на кордоні під час спроби вивезти на службовому авто велику кількість валюти, золота та контрабандних цигарок повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він також запевнив, що проти затриманих вже розпочато дисциплінарне розслідування, а їх самих відкликали з довгострокового закордонного відрядження.
  • За словами міністра фінансів Сергія Марченка, через корупцію та контрабанду на митниці Україна щомісяця недоотримує 2—3 мільярди гривень.