Співробітники посольства України в Польщі намагалися вивезти за кордон золото, валюту і цигарки. Кулеба відкликав їх із відрядження

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Двох співробітників посольства України в Польщі затримали на кордоні під час спроби вивезти на службовому авто з України в Польщу велику кількість валюти, золота та контрабандних цигарок. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відкликав їх із відрядження.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Обох співробітників я негайно відкликав із довгострокового закордонного відрядження. Їхня робота в посольстві завершилася. У найближчі кілька годин усі формальності з цього питання будуть завершені», — написав Кулеба.

За його словами, проти обох співробітників розпочато дисциплінарне розслідування щодо виявлених фактів.

«Розслідування буде ретельне і швидке. Звісно, презумпцію невинуватості ніхто не скасовував. Але за результатами розслідування я буду готовий ухвалювати будь-які рішення», — додав міністр та запевнив, що МЗС буде повністю взаємодіяти з правоохоронними органами, від яких очікує швидкого та неупередженого розслідування і встановлення усіх обставин справи.

Також Кулеба наголосив, що за його каденції на посаді міністра МЗС не буде замовчувати «такі ганебні випадки і тим більше покривати їхніх фігурантів».

«Корупція є всюди, де є люди. Різниця лише в тому, толерують її чи ні. У МЗС — ні. Я ніколи не покриватиму негідників, які думають, що можуть використати дипломатичний статус не для служіння державі та людям, а для особистого незаконного збагачення», — заявив він.

Окрім цього, міністр висловив переконання, що такі випадки потрібно робити публічними.

«Треба зламати ганебний підхід «не виносити сміття з хати». Його якраз треба виносити. Інакше будемо жити у смітті. Кожен із системи дипслужби, незалежно від рангів і посад, хто буде кидати тінь на українську дипломатію, відчуватиме на собі усю недипломатичність моєї реакції», — сказав він.

  • У квітні минулого року Кабінет міністрів звільнив голову митної служби Максима Нефьодова та його заступників. Також звільнили голову Державної податкової служби Сергія Верланова. Тодішній міністр фінансів Ігор Уманський заявляв про можливі факти масштабної корупції в податковій, митній та фіскальній службах.
  • У квітні Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка мала перевірити інформацію Уманського про корупцію у відомствах. Глава Офісу президента заявив, що справою зацікавився й Зеленський.
  • У листопаді колишній міністр фінансів і радник глави Офісу президента Ігор Уманський заявив, що подав у відставку через провалену боротьбу зі «схемами» у податковій та митній службах.
  • За словами міністра фінансів Сергія Марченка, через корупцію та контрабанду на митниці Україна щомісяця недоотримує 2—3 мільярди гривень.