В Україні викрили схему видачі дозволів на зброю. Глава Нацполіції розформував дозвільну службу й анонсував масштабну перевірку українців

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції викрив корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї.

Про це заявив голова Нацполіції Ігор Клименко, повідомляє управління комунікації.

«Дозволи видавалися з кричущими порушеннями, інколи навіть без участі громадянина, на якого оформлялася зброя. Оголошення про оформлення зброї без документів продажні працівники поліції безсоромно розміщували в групах популярних месенджерів», — розповів він.

За словами Клименка, йдеться про мисливську вогнепальну нарізну, гладкоствольну зброю та пристрої для відстрілу гумових куль — «травмати».

Наразі правоохоронці встановили понад 2 тисячі випадків видачі дозволів на зброю з грубими порушеннями процедури та законодавства, за підробленими документами. Тепер усі ці дозволи будуть анульовані, а зброю вилучать.

До схеми, згідно з результатами перевірки, виявилися причетними девʼять працівників поліції, серед них посадовці Центрального апарату Нацполіції та працівники в регіонах.

«Зі служби звільнено чотирьох працівників Департаменту превентивної діяльності в центральному апараті поліції. Зокрема першого заступника начальника профільного департаменту та начальника дозвільної системи поліції. Також звільнено пʼятьох відповідальних працівників у регіонах», — наголосив Клименко.

Окрім цього, голова Нацполіції уже підписав наказ про повне розформування підрозділів контролю за обігом зброї та доручив опечатати архіви дозвільної служби. Усіх власників зброї в Україні перевірять щодо законності отримання дозволів.

Також Клименко повідомив, що серед «замовників» були і працівники правоохоронних органів, і депутати різних рівнів, і представники органів державної влади.

Усі отримані матеріали щодо цього злочину передадуть у Державне бюро розслідувань.

Незабаром у Нацполіції сформують новий підрозділ з іншими працівниками.