Корвет ВМС «Вінниця» перетворять на перший в Україні корабель-музей

Автор:
Костя Войтенко
Дата:
Корвет ВМС «Вінниця» перетворять на перший в Україні корабель-музей

Міноборони України

Навчальний корабель Військово-морських сил (ВМС) Збройних сил «Вінниця» перетворять на музей. Він стане першим таким об’єктом в Україні, повідомила у суботу, 27 лютого, пресслужба Міноборони.

Рішення перетворити «Вінницю» на музей ухвалив міністр оборони Андрій Таран. Корвет невдовзі передадуть до філії Національного військово-історичного музею України — Центрального військово-морського музею. Корабель, збудований 45 років тому, у форматі державно-приватного партнерства планують розмістити на 8-му причалі Миколаєва.

«Створення на базі бойового судна музейної експозиції дозволить перетворити його в один із потужних центрів військово-патріотичного виховання молоді. Тут популяризуватимуть традиції українського військового флоту, а причал стане одним із осередків туризму міста корабелів», — вважає міністр.

Міноборони зазначає, що у світі існує кілька сотень кораблів-музеїв, на яких розміщена експозиція, присвячена історії, екіпажу та подіям судна. Найвідоміші з них — вітрильний лінійний корабель «Вікторі» у британському Портсмуті, американський лінійний корабель «Айова» в Лос-Анжелесі тощо. Корвет «Вінниця» стане першим в Україні кораблем-музеєм.

  • Корвет «Вінниця» (проєкт «1124») — багатоцільовий корабель прибережної дії. Спущений на воду у 1976 році. Виконував завдання в акваторії Чорного моря.
  • У складі ВМС ЗС України брав участь у багатьох багатонаціональних навчаннях.