NASA перейменувало штаб-квартиру на честь першої своєї темношкірої інженерки

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) перейменувало свою штаб-квартиру у Вашингтоні на честь першої у відомстві афроамериканки-інженера Мері Джексон.

Про це йдеться у повідомленні управління.

Члени її сімʼї, зокрема, онучка Ванда Джексон, буде на офіційній церемонії разом з головою Адміністрації NASA Стівом Юрчиком.

Джексон пропрацювала в NASA 34 роки. Свою карʼєру почала з посади математика-дослідника, і в кінцевому підсумку стала першою чорношкірою жінкою-інженером в агентстві. Пізніше вона перейшла в адміністрацію і працювала в офісі NASA над забезпеченням рівних можливостей — зокрема, керувала програмами, які вплинули на прийом на роботу і просування жінок-математиків, інженерів і вчених.

NASA

«Мері Джексон входила в число дуже значущих жінок, які допомогли NASA досягти успіху у відправці американських астронавтів у космос», — заявив директор NASA Джим Брайденстайн.

У 2019 році президент США Дональд Трамп підписав закон про золоту медаль Конгресу «Приховані фігури», якою посмертно нагородили померлу в 2005 році Джексон, а також її колег, темношкірих вчених Кетрін Джонсон, Дороті Воган і Христину Дарден. Ці жінки були так званими людьми-компʼютерами, які займались складними обчисленнями, які робили можливим космічну подорож. Вони зіграли ключову роль у випробуваннях літаків під час Другої світової війни, дослідженнях надзвукових польотів і відправці зондів «Вояджер» для дослідження Сонячної системи. Вони також допомогли висадити першу людину на Місяць у 1969 році.