Суд США зобовʼязав Північну Корею виплатити $2,3 млрд команді корабля USS Pueblo, який захопили в 1968 році

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Суд США зобовʼязав Північну Корею виплатити 2,3 мільярда доларів членам екіпажу військового корабля USS Pueblo, який був захоплений корейцями в 1968 році. Суд постановив, що колишня команда корабля і члени їх сімей, якщо моряк вже помер, мають право на компенсацію від Пхеньяну за «біль і страждання».

Про це повідомляє CNN.

Позов проти КНДР був поданий в лютому 2018 року. До суду звернулися понад сто осіб. Рішення суд виніс 16 лютого цього року. Зазвичай іноземні уряди мають імунітет від позовів в судах США, але 2016 році Конгрес зробив виняток для країн-спонсорів тероризму, що дозволило членам екіпажу USS Pueblo подати позов.

Поки не ясно, яким чином буде відшкодування збитків. Пхеньян не був представлений в цій справі і завжди стверджував, що USS Pueblo займався шпигунством. Рішення суду проте дозволяє позивачам подати заявки на виплати в США за законом про правосуддя для жертв тероризму.

На сьогодні USS Pueblo технічно перебуває в складі Військово-морських сил США, але за фактом корабель — експонат музею пропаганди в Пхеньяні.

ED JONES / Contributor

ED JONES / Contributor

  • Розвідувальний корабель USS Pueblo був захоплений 23 січня 1968 року військовими Північної Кореї в міжнародних водах. 83 члена екіпажу були взяті в полон, де провели 11 місяців. Північна Корея звільнила екіпаж 23 грудня, але корабель не віддала.