США завдали авіаудари по будівлях проіранських бойовиків у Сирії. Це перший такий наказ Байдена

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
США завдали авіаудари по будівлях проіранських бойовиків у Сирії. Це перший такий наказ Байдена

Cpl. Rachel Diehm / U.S. Army

США завдали авіаудару в Сирії по будівлях, які повʼязані з проіранськими бойовиками. Наказ завдати удару віддав президент Джо Байден — вперше на своїй посаді. Про це йдеться у повідомленні Пентагону, а деталі розповідає BBC.

Метою ударів були склади, що належать угрупованням «Катаїб Хезболла», «Катаїб Саїд аль-Шухада» і іншим, які підтримує Іран. Склади розташовані на кордоні Іраку та Сирії.

У Пентагоні заявили, що всього були вражені сім обʼєктів, в тому числі прикордонний пункт пропуску, який угруповання використовували, аби перекидати зброю на територію Іраку. Сирійський наглядовий центр з прав людини заявив, що в результаті ударів загинуло щонайменше 17 проіранських бойовиків й знищені три вантажівки з боєприпасами.

«Операція є недвозначним сигналом. Президент Байден буде діяти для захисту американського персоналу і коаліції. Водночас ми діяли цілеспрямовано з метою деескалації загальної ситуації на сході Сирії і в Іраку», — йдеться у заяві Пентагону. Військова операція була націлена на запобігання ударів по контингенту США в майбутньому і проводилася без участі партнерів Вашингтону по військовій коаліції.

Пентагон назвав удар відповіддю на нещодавні напади на контингент США і коаліції в Іраку. Нагадаємо, що 15 лютого у результаті ракетного обстрілу американської бази в іракському аеропорту «Ербіль» був убитий цивільний службовець і постраждав американський військовий, а також кілька фахівців зі США. Кілька днів потому один американець постраждав під час обстрілу бази на північ від Багдада. 22 лютого був обстріляний район іракської столиці, де знаходиться американське посольство — тоді ніхто не постраждав.