Центр «Бабин Яр» відповів на закиди у російському фінансуванні — донори Фрідман та Хан народились та виросли в Україні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Центр «Бабин Яр» відповів на закиди у російському фінансуванні — донори Фрідман та Хан народились та виросли в Україні

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» заявив, що його проєкт «систематично намагаються втягнути в політизовані скандали та роблять мішенню інформаційних атак». Так у центрі відреагували на «російське фінансування».

Про це центр відповів на запит «Радіо Свобода».

«Факт, яким маніпулюють опоненти фонду — нібито російське походження фінансування проєкту, оскільки серед донорів проєкту є два «російських» бізнесмени Михайло Фрідман та Герман Хан. Насправді Михайло Фрідман та Герман Хан — євреї, що народилися та виросли в Україні (у Львові та Києві), та чиї родичі загинули під час Голокосту у Бабиному Яру. Це бізнесмени, які мають великий бізнес та культурні проєкти в Україні та сплачують податки в Україні», — заявили у Меморіальному центрі.

Там додали, що частка фінансування Фрідмана та Хана у проєкті становить менше ніж 50%. Понад половина фінансування надходить з України та США: від бізнесмена Віктора Пінчука, українського спортсмена Володимира Кличка, харківського бізнесмена Павла Фукса та президента Всесвітнього єврейського конгресу, бізнесмена й американського політика Рональда Лаудера.

«Співвідношення внесків із боку громадян України, Росії та Ізраїлю і США (ці дві країни разом) складають: 50%/49%/1%», — йдеться у відповіді на запит.

У центрі наголосили, що заплановане на квітень відкриття синагоги не суперечить ні християнській, ні юдейські вірі, ні українським законам — історик Віталій Нахманович заявляв, що синагогу зібрались будувати на місці Кирилівського православного цвинтаря. Однак у «Бабиному Яру» зазначають, що як такого Кирилівського цвинтаря немає з 1929 року.

Нагадаємо, у 2016 році заснування центру офіційно ініціював президент Петро Порошенко. А 29 вересня 2020 року український уряд та BYHMC підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю у присутності президента Володимира Зеленського.

  • Раніше у BYHMC виникав конфлікт через дві земельні ділянки, які планують орендувати. Вони межують із ділянкою, на якій розташований тир, збудований ще за радянських часів. У 1993 році там почав працювати спортивно-технічний центр «Відродження», його очолює підприємець Андрій Семидідько, який відкрив там стрілецько-спортивний клуб «Реаліст». Він виступає проти здачі цих ділянок в оренду, побоюючись, що BYHMC перекриє під’їзд до будівлі тиру та змусить центр закритися.