Високий суд Лондону відхилив позов російської «Татнафти» до Коломойського, Боголюбова та Ярославського

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Високий суд Лондону відхилив позов російської «Татнафти» до Коломойського, Боголюбова та Ярославського

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Високий суд Лондону відхилив позов російської компанії «Татнафта» на суму у 294 мільйони доларів до українських бізнесменів Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, Олександра Ярославського та Павла Овчаренка.

Про це пише Інтерфакс.

Судді, посилаючись на російське законодавство, вирішили, що у справи сплинув термін позовної давності. У російських законах такий термін становить 3 роки.

«Застосування трирічного строку позовної давності відповідно до російського законодавства означає, що термін позовної давності «Татнафти» закінчився і його не слід відхиляти як несумісний з англійським публічним порядком», — йдеться в рішенні суду.

Водночас у самій компанії вважають таке рішення «однобоким та упередженим». Там заявили, що суд не дав оцінку низці фундаментальних питань, а тому будуть подавати апеляцію.

Про що йдеться?

Російська компанія «Татнафта» бореться за свої активи в «Укртатнафті». Українське підприємство створили у 1994 році на базі Кременчуцького нафтопереробного заводу. Близько 18% акцій «Укртатнафти» належало структурам, близьким до компанії «Татнафта», ще 8,6% акцій — безпосередньо «Татнафті».

У грудні 2007 року «Татнафта» втратила контроль над «Укртатнафтою» після приходу акціонерів групи «Приват», тому вона подала позов у Міжнародний комерційний арбітраж у Парижі проти України. Компанія вимагала відшкодувати $520 мільйонів збитку. Пізніше суму позову збільшили до $2,4 мільярда. 29 липня 2014 арбітраж виніс рішення на користь російської компанії, але зменшив позовні вимоги до $112 мільйонів.

Наприкінці 2016 року «Татнафта» ініціювала позов проти Коломойського, Боголюбова, Овчаренка та Ярославського через постачання нафти на Кременчуцький НПЗ. Вона вимагала компенсувати збитки на суму в $334 мільйони. У своєму позові компанія зазначила, що бізнесмени шахрайським шляхом присвоїли кошти, які були призначені «Татнафті» за постачання нафти. Спочатку суд у Лондоні заарештував майно бізнесменів, але потім скасував арешт і став на бік українських бізнесменів. Однак уже у 2017 році апеляційний суд задовольнив позов «Татнафти» і постановив знову розглянути цю справу.