У Китаї суд зобовʼязав чоловіка при розлученні виплатити ексдружині за хатню роботу майже $8 тисяч

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Пекіні суд з розлучень зобовʼязав чоловіка виплатити колишній дружині компенсацію за хатню роботу, яку вона виконувала протягом п’яти років їхнього шлюбу. А це 50 тисяч юанів ($7,7 тисячі). Про це повідомляє BBC.

Чоловік на прізвище Чень жив у шлюбі з дружиною Ван з 2015 року, але торік вирішив розлучитися. Жінка спершу була проти розлучення, але потім попросила від чоловіка фінансову компенсацію. Вона пояснила це тим, що Чень не допомагав їй у домашніх справах і догляді за їхнім сином.

Суд виніс рішення на користь жінки і зобовʼязав її колишнього виплатити 50 тисяч юанів ($7 700) за хатню роботу, а також щомісяця сплачувати аліменти у розмірі 2 тисяч юанів (приблизно $300).

Рішення суду стало можливим після запровадження в Китаї нового цивільного кодексу, який дозволяє чоловіку або жінці під час розлучення вимагати компенсації за хатню роботу, догляд за дітьми або за літніми родичами. До цього подружжя могло вимагати компенсації тільки за умови, що це було прописано у шлюбному договорі.

Ця справа викликала в соцмережах широку дискусію про цінність хатньої роботи. Чимало користувачів розкритикували «невеликий розмір компенсації». Там наводили за приклад, що в Пекіні винайняти няню лише на рік коштує понад 50 тисяч юанів — таку суму чоловік заплатить своїй ексдружині за п’ять років хатньої роботи.