ООН: Під час пандемії жінки беруть на себе левову частку хатніх справ. Це може звести нанівець боротьбу за рівність

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ООН: Під час пандемії жінки беруть на себе левову частку хатніх справ. Це може звести нанівець боротьбу за рівність

Scott Umstattd / Unsplash

Через пандемію жінки та чоловіки змушені більше перебувати вдома та виконувати більше хатніх справ, ніж у період до карантину. Проте більше домашніх обовʼязків беруть на себе саме жінки. Про це йдеться у звіті «ООН-Жінки».

До пандемії не було чітких даних про те, скільки саме часу жінки та чоловіки витрачають на роботу по дому, але було точно відомо, що у жінок цей показник втричі вищий, аніж у чоловіків. В ООН заявили, що головне у цьому дослідженні не те, що збільшилась кількість хатніх справ, а те, хто бере на себе їхню левову частку, хоча можна поділити порівну.

ООН вивчила дані з 38 країн і зʼясувала, що зараз жінки виконують левову частку неоплачуваної роботи хатньої роботи. Окрім цього, час на прибирання збільшився — в умовах пандемії воно стало ретельнішим.

До пандемії на догляд за дітьми жінки витрачали приблизно 26 годин на тиждень, під час пандемії — приблизно 31 годину. Чоловіки до кризи витрачали близько 20 годин на тиждень на догляд за дітьми, зараз ця цифра збільшилася до 24 годин. Хоч батьки й почали більше часу витрачати на дітей, але у жінок цей показник все одно більший, ніж у чоловіків. У середньому це 30 годин на тиждень, що майже еквівалентно повному оплачуваному робочому тижню.

Жінки також беруть на себе догляд і за іншими членами родини. Так, наприклад, батьки отримують більше допомоги від дочок, ніж від синів.

BBC цитує заступницю виконавчого директора структури «ООН-Жінки» Аніту Бхатію: «Усе, над чим ми працювали, на що пішло 25 років, можна втратити за рік». Вона наголосила, що існує реальний ризик повернення гендерних стереотипів 1950-х.

В ООН викликає тривогу й той факт, що добровільно пішли з роботи через збільшення хатніх справ більше жінок, аніж чоловіків. ООН попереджає, що зменшення кількості працюючих жінок негативно вплине не тільки на добробут жінок, але й на їхній економічний прогрес і незалежність.

Через економічні наслідки пандемії (втрата робочих місць і стабільного заробітку) мільйони людей опиняться у «крайній бідності», причому жінки і дівчатка постраждають найбільше. За даними ООН, до кінця цього року 13% жінок і дівчаток у світі (469 мільйонів чоловік) будуть жити в крайній бідності.

В ООН заявили, що уряди не всіх країн взяли до уваги збільшення домашньої неоплачуваної роботи. Так, наприклад, Аргентина збільшила щомісячні виплати дитячої допомоги. Австралія і Коста-Ріка подбали про те, щоб служби з догляду за дітьми працювали й під час локдауну. Австрія, Італія і Кіпр надали працюючим батькам додаткову оплачувану відпустку за сімейними обставинами, а Канада, Іспанія та Республіка Корея ввели грошові допомоги для батьків, які постраждали через закриття шкіл і дитячих садочків.