В Іспанії демонтували останню статую диктатора Франко

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
В Іспанії демонтували останню статую диктатора Франко

Wikimedia Commons

В Іспанії знесли останній памʼятник диктатору Франсіско Франко.

Про це повідомляє BBC.

Останню статую генерала на іспанській землі демонтували після того, як крихітний анклав Мелілья проголосував за її знесення. Місто розташоване на північно-західному узбережжі Африки.

Проти знесення виступали тільки представники правої партії Vox. Вони заявили, що статуя, встановлена в 1978 році, увічнила роль Франко як командира іспанського легіону під час Рифської війни — конфлікту, який Іспанія вела в 1920-х роках проти берберського емірату в Марокко.

Видання зазначає, що у 2007 році в Іспанії ухвалили закон про історичну памʼять, в якому була зроблена спроба визнати страждання жертв франкізму. Відповідно до закону, символи диктатури необхідно поступово демонтувати.

Франко був одним з генералів, які почали в 1936 році військове повстання, що призвело до трирічної громадянської війни. У 1939 році заколотники на чолі з Франко взяли верх і встановили у країні диктатуру. За різними даними, під час війни було вбито понад 30 тисяч осіб. Правління Франсіско Франко в Іспанії тривало до 1975 року і ознаменувалося репресіями, одноосібною владою і стратами незгодних з режимом.

  • Верховний суд Іспанії 24 вересня 2019 дозволив уряду перепоховати останки колишнього іспанського лідера Франсіско Франко. Останки мали перенести з мавзолею у Долині загиблих, яка розташована поблизу Мадрида.
  • Перед цим уряд оголосив, що сімʼя Франко отримає повідомлення за 48 годин до перепоховання, якщо вони захочуть бути присутнім на ньому. За його словами, до останків диктатора поставляться з «абсолютною повагою». Каудільйо перепоховали 24 жовтня 2019 року на кладовищі в Ель-Пардо-Мінгоррубіо.