ПЦУ оприлюднила позицію щодо вакцинації: Заперечень нема, але примушувати нікого не будуть

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ПЦУ оприлюднила позицію щодо вакцинації: Заперечень нема, але примушувати нікого не будуть

Палінчак Михайло / УНІАН

Православна церква України оприлюднила свою позицію щодо вакцинації в день старту кампанії зі щеплення від коронавірусу. Там наголосили, що не мають жодних заперечень, але примушувати вірян не будуть. Про це повідомила пресслужба ПЦУ.

«У ПЦУ немає жодних заперечень щодо вакцинації в цілому як медичної процедури: вона не суперечить ані Божим заповідям, ані засадам християнської віри. Водночас Церква не буде примушувати будь-кого до вакцинації. Процедура мусить бути добровільною та усвідомленою», — наголосили в заяві.

У ПЦУ підкреслюють, що кожна людина має ухвалити власне рішення, яке «буде спиратися на фахові висновки та рекомендації лікарів, спеціалістів, враховуватиме стан здоровʼя та інші важливі фактори».

Крім того, там наголосили, що Церква як інституція, а також священнослужителі та релігійні діячі «не можуть і не повинні брати на себе відповідальність» щодо сертифікації, якості, ефективності, умов транспортування і зберігання вакцини, а також доцільності щеплення для конкретної людини. У ПЦУ кажуть, що це зона відповідальності системи охорони здоров’я та держави.

Тому, резюмували в заяві, віряни мають самі ретельно зважити всі за і проти, пам’ятаючи, що питання вакцинації не є виключно особистим, а безпосередньо стосується здоров’я інших.

  • З 24 лютого в Україні почнеться кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield), який доставили напередодні. Уже з ранку середи 11 автомобілів почнуть розвозити вакцину по областях. Через особливості логістики деякі міста й області отримають її раніше, ніж решта.