Вулкан Етна випустив півторакілометровий фонтан лави. Експерти вважають, що не відбувається нічого незвичайного

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Ввечері понеділка відбулося найпотужніше виверження вулкана Етна з моменту його пробудження минулого тижня. Струмені лави здійнялися на висоту в півтора кілометра. За оцінками експертів, ця видовище на італійському острові Сицилія — одне з найбільш яскравих за останні десятиліття.

Про це пише The Guardian.

Найактивніший вулкан Європи пробудився минулого тижня, викидаючи розпечену магму та рясні хмари попелу, що дійшли до Катанії — найбільшого міста острова.

За висновками експертів, нічні картини на Сицилії — частина відносно м’якого типу виверження цього вулкану висотою в 3,3 км. Ці «феєрверки» — найпотужніша активність з 1971 року. Активність Етни не загрожує місцевому населенню, однак смог може викликати утруднення дихання, а попіл засмічує вулиці.

Півторакілометровий фонтан лави пустився вгору о 23:00 за місцевим часом у понеділок. Водночас у повітря здійнялися тисячі фрагментів гірської породи.

«Це точно одне з найбільш яскравих вивержень за останні десятиліття. Однак це звичайна активність вулкану, навіть якщо кожного разу все здається більшим, сильнішим, більш барвистим та небезпечним», — зазначив вулканолог з Національного інституту геофізики в Катанії Борис Бенке.

За даними науковців, Етна вивільнює первинну магму — речовину, склад якої мало відрізняється від складу земної мантії, де вона утворилася. Це глибша магма, що несе більше газу, який і призводить до таких видовищних фонтанів.

«Цей тип свіжої магми вже бачили раніше, вона утворює такі високі лавові фонтани. Пригадайте, в 1789 році фонтани лави сягали трьох кілометрів. Зазначається, що лава здіймалася в небо так високо, що можна було навіть читати вночі», — додав Бенке.

Часті виверження Етни іноді докорінно змінювали ландшафт південно-східної частини Сицилії й подекуди складали загрозу поселенням на схилах вулкана.

Найдовше зареєстроване виверження почалося в 1614-му — активність тривала десять років, і вулкан викинув понад мільярд кубометрів лави, що покрила 21 квадратний кілометр навколишньої території.

Найбільш відоме й найбільш руйнівне виверження сталося в 1669 році, коли лава під акомпанування землетрусів знищила десятки міст і навіть сягнула моря.

  • Попереднє виверження вулкана фіксували 13 грудня, воно тривало 23 години. Початок виверження супроводжувався землетрусом магнітудою 2,7.