Зеленський пояснив, чому МВФ відмовив у черговому транші: Є багато правок до законів про ВРП і Конституційний суд

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент Володимир Зеленський заявив, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) відмовився надати Україні черговий транш через низку розбіжностей. Зокрема, питання стосуються законопроєктів про Конституційний суд та Вищу раду правосуддя.

Про це глава держави заявив на всеукраїнському форумі «Україна 30», його цитати наводять Інтерфакс-Україна та «РБК-Україна».

Зеленський наголосив, що українська влада повинна ухвалити низку законів. «З деякими речами ми погоджуємося, а з деякими — ні […] Є багато правок до законів про ВРП, Конституційний суд. Ми з вами повинні збудувати законопроєкт, який потім КС визнає конституційним. А ми розуміємо, що деякі речі можуть бути неконституційними», — пояснив президент.

Разом з тим президент зазначив, що у фонді мають назвати нову дату, коли буде виділений другий транш на $700 млн.

  • 12 лютого МВФ завершив свою роботу в Україні без ухвалення рішень про перегляд програми Stand-by. Проблемними назвали питання ухвалення законопроєкту про реформування Вищої ради правосуддя, а також збереження незалежності НАБУ та САП. Окремо в МВФ просять ухвалити нові поправки в закон про Нацбанк і відмовитися від державного регулювання цін на енергоресурси.
  • У разі вирішення проблем наступна місія МВФ може приїхати до України у квітні-травні 2021 року.