У «Слузі народу» заявили, що Рада може взятися за проєкт про медіа не раніше квітня. Перед тим шукатимуть компроміс

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Слузі народу» заявили, що Рада може взятися за проєкт про медіа не раніше квітня. Перед тим шукатимуть компроміс

Євген Карєв / «Бабель»

У Верховній Раді планують винести законопроєкт про медіа на голосування в першому читанні не раніше квітня. Перед тим профільне міністерство та комітет хочуть знайти компроміс з усіма учасниками ринку і врахувати їхні зауваження. А згодом — зареєструвати новий документ.

Про це заявив голова комітету Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, нардеп «Слуги народу» Микита Потураєв у коментарі «РБК-Україна».

У «Слузі народу» пояснюють необхідність ухвалити цей документ тим, що, по-перше, нинішня законодавча база про медіа застаріла і не допомагає Україні захищати свій інформаційний простір. По-друге, так як закони писалися давно, то представники ринку опинилися в нерівних умовах. По-третє, новий документ потрібен для імплементації європейських директив.

У документі автори визначають існуючі види медіа, вимоги до них, структуру власності та порядок їх реєстрації, а також — покарання та санкції за порушення. До медіа відносять не тільки традиційні телеканали, радіостанції і пресу, але й інтернет-ЗМІ, провайдерів і ОТТ-сервіси.

  • Законопроєкт про медіа № 2693 був зареєстрований у парламенті ще в грудні 2019 року, а у липні 2020-го профільний комітет Ради рекомендував парламенту підтримати документ в першому читанні. Проти проєкту виступала медіаспільнота.
  • Раніше низка медійних організацій, видань і блогерів заявляли, що закон порушує право на свободу слова. Положення закону передбачає можливість скасування реєстрації медіа через порушення або недопущення Нацради до перевірки. Також вони заявили, що законопроєкт надає право Нацраді, правоохоронним і фіскальним органам перевіряти всю діяльність медіа, зокрема фінансову. Закон, на їхню думку, може наділити органи влади повноваженнями щодо «встановлення правди».