NYT: Сирія віддала Ізраїлю полонену в обмін на російську вакцину від коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
NYT: Сирія віддала Ізраїлю полонену в обмін на російську вакцину від коронавірусу

Wikimedia Commons

Сирія звільнила з полону 23-річну ізраїльтянку в обмін на те, що Ізраїль закупить для сирійців російську вакцину від коронавірусу «Супутник V». Про це повідомляє газета The New York Times з посиланням на чиновника, знайомого з ситуацією.

Сирійці віддали Ізраїлю 23-річну жінку, яка зайшла до Сирії недалеко від гори Хермон 2 лютого. Ізраїль дізнався про її зникнення тільки тоді, коли її друзі звернулися в поліцію. Сирійці затримали її після того, як хтось із цивільних, зрозумівши, що вона ізраїльтянка, викликав поліцію. Потім Ізраїль звернувся до Росії (сирійського союзника з військовою присутністю в країні) по допомогу в її звільненні.

Уряд Ізраїлю розповідав, що дівчина потрапила у списки обміну полоненими — її обміняли на двох сирійських пастухів, яких схопили ізраїльтяни. Проте газета повідомляє, що жінку віддали в обмін на російську вакцину від коронавірусу «Супутник», яку закупить Ізраїль для Сирії. Це начебто таємний пункт угоди.

Якщо Ізраїль вакцинував більше ніж половину населення, то Сирія, яка перебуває 11-й рік у стані громадянської війни, ще не розгорнула кампанію з вакцинації.

«Потай Ізраїль погодився на суттєво більш спірний викуп — фінансування певної кількості доз російської вакцини проти коронавірусу для Сирії», — пише газета.

Відповідно до угоди Ізраїль заплатить Росії, яка була посередником в обміні полоненими, за відправку російської вакцини «Супутник V» режиму президента Сирії Башара Асада.

Відповідаючи на питання про вакцини в телеінтервʼю 20 лютого, премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу ухилився від відповіді, сказавши лише, що ізраїльські вакцини в Сирію не потрапляють.

Угода являє собою рідкісний момент співробітництва між двома державами, які вели кілька воєн і досі сперечаються щодо Голанських висот, які Ізраїль захопив у Сирії у 1967 році.

Це також підкреслює, що вакцини все частіше використовують у міжнародній дипломатії. І це відображає величезну нерівність між багатими державами, такими як Ізраїль, і бідними, такими як Сирія.

  • Ізраїль отримав першу партію вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer-BioNTech 9 грудня. Уже 19 грудня зробили перше щеплення — вакцину ввели премʼєру.