Росія повідомила ВООЗ про зараження людини новим штамом пташиного грипу. Це вперше у світі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Росія направила до Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ) інформацію про перший у світі випадок зараження людини новим штамом пташиного грипу H5N8. Його виявили у семи співробітників птахофабрики на півдні Росії.

Про це заявила глава Росспоживнагляду Анна Попова, цитує КоммерсантЪ.

«Вчені центру «Вектор» виділили генетичний матеріал даного виду пташиного грипу у сімох співробітників птахофабрики на півдні Російської Федерації, де в грудні 2020 року серед поголівʼя птахів був зареєстрований спалах», — сказала Попова, але не уточнила, про який регіон йдеться.

Проте, за її словами, наразі невідомо, чи передається цей штам від людини до людини.

«Поки ми бачимо, що новий штам пташиного грипу H5N8 здатний передаватися від птахів до людини — він подолав міжвидовий барʼєр. Але від людини до людини на сьогоднішній день цей штам вірусу грипу не передається», — додала вона.

Агентство Reuters уточнює, що це перший такий випадок у світі з новим штамом. В останні місяці спалахи штаму H5N8 реєстрували в Росії, Європі, Китаї, на Близькому Сході і в Північній Африці, але тільки серед домашньої птиці.

Пташиний грип — це інфекційна хвороба птахів, що викликана штамами вірусу грипу типу H1N1. Інфекція може призводити до появи у птахів широкого ряду симптомів (дискоординація рухів, відсутність реакції на зовнішні подразники і пригнічений стан, набрякання і почорніння гребеня, набряклість голови та шиї). Хвороба може мати як безсиптомний перебіг, так і спричинити швидку смерть. ВООЗ зазначає, що зазвичай віруси пташиного грипу не інфікують людей. Однак є випадки, коли деякі високопатогенні штами спричинюють важку респіраторну хворобу у людей. У більшості випадків інфіковані люди мали тісні контакти з інфікованими домашніми птахами або предметами, забрудненими їх послідом.