Зеленський підписав указ про проведення конкурсу для обрання судді Європейського суду з прав людини від України

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський підписав указ про проведення конкурсу для обрання судді Європейського суду з прав людини від України

President Of Ukraine / Flickr

Президент Володимир Зеленський підписав указ про проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від України.

Про це повідомили в Офісі глави держави.

Згідно з документом, була утворена конкурсна комісія, яка повинна протягом двох тижнів оголосити початок конкурсу та забезпечити його проведення. До складу комісії увійдуть фахівці у галузі міжнародного права, які мають високу кваліфікацію і значний досвід роботи. Конкурс передбачатиме тестування для визначення рівня володіння офіційними мовами Ради Європи (доручено Міністерству закордонних справ), проведення співбесіди та відбір кандидатів.

Окрім цього, у документі визначено критерії, яким має відповідати кандидат:

  • громадянин України з високими моральними якостями;
  • має вищу юридичну освіту не нижче ступеня магістра (або прирівняну до неї вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста);
  • має досвід роботи у галузі права та/або стаж наукової чи науково-педагогічної діяльності у цій галузі або в галузі захисту прав людини і основоположних свобод не менше 10 років;
  • ґрунтовно знає положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, протоколи до неї та практику Європейського суду з прав людини;
  • вільно володіє однією з офіційних мов Ради Європи (англійською або французькою);
  • не може бути особа, яка на момент подання документів для участі в конкурсі досягла 65 років; визнана судом недієздатною; має хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обовʼязків судді; має непогашену судимість або мала протягом останнього року адміністративне стягнення за повʼязане з корупцією правопорушення.

За результатами співбесіди та з урахуванням результатів тестування конкурсна комісія шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів від її складу визначить трьох кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України.

Після цього голова конкурсної комісії повідомляє про список кандидатів президенту України, подає список до МЗС України, який зі свого боку має внести його до Ради Європи.

  • У квітні 2019 року Окружний адміністративний суд заборонив проводити конкурс для обрання судді Європейського суду з прав людини від України. Суд пояснив, що процедура не відповідає міжнародним стандартам, які регламентують її проведення.
  • 26 січня учасники зимової сесії ПАРЄ схвалили резолюцію про внесення змін до статуту організації — щоби запустити механізм реагування на порушення статуту Ради Європи.