Верховний суд Британії визнав водіїв Uber найманими працівниками. Це може змінити принцип роботи компанії у всьому світі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Верховний суд Великої Британії постановив, що американська компанія Uber повинна класифікувати своїх водіїв як найманих працівників, а не самозайнятих. Це означає, що десятки тисяч водіїв Uber мають право на мінімальну заробітну плату і відпускні.

Про це повідомляє BBC.

Внаслідок цього рішення компанія може зіткнутись з величезними компенсаціями та перекваліфікуватися з технологічного гіганта на найбільший у світі таксопарк.

«Я вважаю — те, що ми змогли протистояти гігантові, є величезним досягненням», — сказав Аслам, президент Спілки водіїв додатків. Саме він у 2016 році подав позов проти компанії за недотримання трудового законодавства Британії.

Сама компанія заявила, як передає Reuters, що це рішення Верховного суду поширюється не на всіх водіїв — тільки на невелику їх кількість. Тепер Uber починає консультації щодо необхідних змін.

«Ми прагнемо робити більше і тепер будемо консультуватися з кожним активним водієм по всій Великій Британії, щоб зрозуміти, які зміни вони хочуть бачити», — додали у компанії.

Нагадаємо, що у 2016 році британський суд, який розглядає трудові суперечки, ухвалив рішення на користь двох таксистів — Аслама і Фаррара. Вони довели, що водії Uber є працівниками компанії в будь-який час, коли запущений додаток сервісу і коли вони готові брати нових пасажирів. Сервіс в свою чергу заявляв, що водії, які користуються додатком, є самозайнятими і незалежними підрядниками, а сам Uber просто надає технологічну платформу для звʼязку таксистів із пасажирами і обробки їхніх платежів. Тоді суд постановив, що Uber повинен забезпечити водіям встановлену в Британії мінімальну оплату праці та надати їм оплачувану відпустку.

Uber оскаржив рішення трудового трибуналу, але в листопаді 2017 року Апеляційний суд залишив рішення в силі. Тоді компанія передала справу до Високого суду, який в грудні 2018 року знову підтвердив рішення. Ця постанова Верховного суду була останньою апеляцією Uber, оскільки Верховний суд є вищою судовою інстанцією Великої Британії, і за ним залишається останнє слово з юридичних питань.

У серпні 2020 року Каліфорнійський суд зобовʼязав Uber і Lyft перекваліфікувати водіїв з підрядників у співробітників. До цього водії компаній не отримували страховку, декретну відпустку, оплату лікарняних і понаднормових та інші соцгарантії.