ВООЗ підтвердила, що «південноафриканський» штам коронавірусу значно заразніший за інші. Вакцини проти нього малоефективні

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ВООЗ підтвердила, що «південноафриканський» штам коронавірусу значно заразніший за інші. Вакцини проти нього малоефективні

Tim Reckmann / Flickr

У Всесвітній організації охорони здоров’я підтвердили, що «південноафриканський» штам коронавірусу значно заразніший за інші.

Про це на брифінгу заявила експертка ВООЗ Марія ван Керкгове.

Вона зазначила, що карантинні заходи все одно будуть ефективні і проти нього. Вони допоможуть тримати контроль над поширенням вірусу.

«Цей штам є більш заразним, як і британський. Але я мушу сказати, що з впровадженням необхідних заходів, в тому числі соціальної дистанції, поширення можна взяти під контроль», — пояснила експертка.

Водночас вона підкреслила, що точних даних про те, наскільки ефективними є вакцини проти цього штаму, немає.

Дослідження вакцини компаній Pfizer-BioNTech над «південноафриканським» штамом показало, що він знижує ефективність антитіл на 66%. Це може свідчити про те, що вакцина може бути неефективною проти цієї мутації. Водночас дослідження проводилося лише на клітинному рівні, а тому невідомо, якою буде ефективність препарату в організмі людини.