Європейське космічне агентство вперше прийме у програму підготовки астронавтів людей з інвалідністю

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Європейське космічне агентство вперше прийме у програму підготовки астронавтів людей з інвалідністю

Pixabay

Європейське космічне агентство оголосило про старт нової програми набору кандидатів на участь в програмі підготовки астронавтів. Серед іншого, до конкурсу допустять людей з інвалідністю.

Про це повідомляється на сайті агентства.

Подача заявок триватиме з 31 березня до 28 травня 2021 року, а результати відбору, як очікується, оголосять в жовтні 2022 року. Кандидат повинен бути громадянином країни-члена агенції, мати ступінь магістра природничих наук, медицини, інженерії, математики, компʼютерних наук, або кваліфікацію льотчика-випробувача. Також у нього має бути за плечима не менше трьох років відповідного професійного досвіду і вільне володіння англійською мовою.

Також ЄКА оголосило про зміні вимог до фізичного стану кандидатів в астронавти. «Вперше в історії ЄКА і пілотованих космічних польотів в усьому світі агентство шукає людей, які психологічно, когнітивно, технічно і професійно кваліфіковані для роботи астронавтом, але мають фізичну інвалідність, яка зазвичай не дозволяє їм брати участь у відборі — через вимоги, продиктованих використанням сучасного космічного устаткування», — йдеться в заяві агентства.

Агентство також готове оплатити адаптацію цього обладнання під потреби таких людей. В ЄКА розраховують, що проєкт дасть можливість полетіти в космос одному або декільком параастронавтам, а попутно дасть стимул для інновацій в області безпеки і ефективності майбутніх космічних екіпажів. Стартовий бюджет програми становитиме € 1 мільйон.