«Відділяти позицію від дій». Ткаченко виступає за перегляд принципів складання чорних списків артистів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Відділяти позицію від дій». Ткаченко виступає за перегляд принципів складання чорних списків артистів

Струмковський Володимир / УНІАН

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає за необхідне переглянути критерії, за якими складаються чорні списки артистів, які загрожують національній безпеці України.

Про це він розповів у інтервʼю «BBC Україна».

«Ми пропонували розділити це на чіткі категорії. Наприклад, заборонено вʼїзд — це одна історія. Ці списки має оприлюднювати СБУ чи МВС, це не наша справа. Історія з приводу кримінальних справ щодо людей типу Прилєпіна, Охлобистіна та інших «воителей» — це інша справа. І третя справа — це заборона на їхні твори. Ми завжди пропонували: якщо є кримінальна справа, це автоматично має датися взнаки на їхніх творах», — розповів міністр.

Ткаченко додав, що вважає за необхідне «відділяти позицію від дій». «Якщо є дії, проти яких в Україні порушено кримінальну справу, тоді безперечно має йтися про заборону творів», — підкреслив він.

Також Ткаченко заявив, що не бачить сенсу у позбавленні російського співака Філіпа Кіркорова звання народного артиста України. «Це звання надавалося колись, напевно, за його заслуги, коли він Ані Лорак возив на «Євробачення». І тут ми ступаємо на тонкий лід, тому що народних артистів у нас чимало. Я так думаю, що і Лорак — якась заслужена артистка. Я перепрошую, що таке скажу, але я різниці між Кіркоровим і Лорак не бачу. Тому в такому випадку складно пояснити, чому у когось забирати, а у когось — ні», — зазначив він.

  • У червні 2020 року Ткаченко заявив, що факт заборони вʼїзду в Україну іноземного актора не може одночасно слугувати підставою для того, щоб фільми, в яких він брав участь, були заборонені.