У Швейцарії главу МОЗ підозрюють у приховуванні тривожного звіту про коронавірус. Уряд через це не посилив карантин

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр охорони здоровʼя Швейцарії Ален Берсет нібито приховав від колег тривожний звіт про розповсюдження COVID-19 у країні, який був підготовлений у серпні 2020 року. Про це повідомляє The Local.

Це був документ Федерального управління охорони здоровʼя (FOPH) за 6 серпня, в якому закликали посилити карантин, щоб уникнути другої хвилі пандемії у країні. Серед запропонованих обмежень були обовʼязкове носіння масок і закриття ресторанів.

Очікувалося, що Берсет направить звіт в уряд, але він нібито цього не зробив, хоча експерти FOPH наголошували, що обмеження необхідно вводити терміново.

Не отримавши звіт, уряд помʼякшив деякі карантинні заходи. Зокрема, дозволив великі зібрання з 1 жовтня. У ЗМІ вказують, що сам Берсет закликав уряд послабити карантин, «зрозумівши, що у нього не було консенсусу щодо більш тривалої заборони».

Епідеміолог з Бернського університету Крістіан Альтхаус вважає, що однією з основних причин другої хвилі у країні у вересні було саме те, що влада послабила карантин у серпні замість того, щоб запровадити більш суворі обмеження.

Під час другої хвилі у Швейцарії добова кількість випадків різко зросла — майже втричі від максимальної кількості хворих, зареєстрованих на піку пандемії у квітні.

  • У Швейцарії за весь час пандемії коронавірус виявили у 543 тисяч людей. З них одужали 318 тисяч, померли внаслідок ускладнень понад 9 тисяч людей.