Світову організацію торгівлі вперше очолила жінка

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Світову організацію торгівлі вперше очолила жінка

Overseas Development Institute / Flickr

Світова організація торгівлі (СОТ) обрала нового генерального директора — ним стала представниця Нігерії Нгозі Оконджо-Івеала. Вона стала першою жінкою на цій посаді. Про це йдеться в повідомленні організації.

Генеральна рада СОТ на позачерговому засіданні схвалила її кандидатуру на термін з 1 березня 2021 року до 31 серпня 2025-го. Попередній гендиректор СОТ Роберто Азеведо покинув посаду 31 серпня 2020 року, не допрацювавши рік до кінця свого другого терміну, офіційно — з особистих причин. Він очолював СОТ з вересня 2013 року, його другий чотирирічний термін почався у вересні 2017 року.

У липні стало відомо, що країни-члени Світової організації торгівлі не змогли домовитися щодо тимчасового керівника, оскільки США наполягали на призначенні свого кандидата — Алана Волффа (він був заступником Азеведа).

Оконджо-Івеала народилася в 1954 році, за час своєї карʼєри працювала міністром фінансів, а також міністром закордонних справ Нігерії. За 25 років роботи у Світовому банку Оконджо-Івеала займала ряд високих посад, зокрема керуючого директора (друга за важливістю позиція в банку). Також вона двічі претендувала на посаду президента СБ.