Лікарку й фігуранта справи Шеремета Юлію Кузьменко висунули в нардепи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Лікарку й фігуранта справи Шеремета Юлію Кузьменко висунули в нардепи

Ковальчук Віктор / УНІАН

Партія «Європейська солідарність» висунула кандидатом у нардепи на окрузі № 50 (Донецька область) волонтерку і дитячого кардіохірурга Юлію Кузьменко, яка є підозрюваною в організації вбивства журналіста Павла Шеремета.

Про це повідомляє пресслужба партії.

«До «Європейської Солідарності» надійшло дуже багато звернень з багатьох регіонів і від різних організацій патріотичного українського спрямування... У всіх цих зверненнях до партії звучить одна думка, прохання, вимога, заклик — підтримати на довиборах до Верховної Ради по 50-му виборчому округу відомого в Україні волонтера, дитячого медика Юлію Кузьменко, яку зараз бездоказово і несправедливо переслідує влада», — заявила на зʼїзді партії нардеп Яна Зінкевич.

У своєму онлайн-зверненні Юлія Кузьменко, яка перебуває під домашнім арештом, нагадала, що у 2014 році тисячі волонтерів і добровольців піднялися на захист країни. «І ось за вікном 2021 рік. Переслідування та репресії проти політиків, проти громадських діячів, активістів, волонтерів і військових набули сили та таких обертів, які були, мабуть, останній раз за радянських часів. Вони навіть набули статусу системних», — наголошує Кузьменко.

Вона також нагадала, що Донбас — це її батьківщина, і подякувала всім громадським організаціям за підтримку. Учасники з’їзду також закликали усі демократичні сили в Україні об’єднатися проти загрози російського реваншу.

  • 12 грудня 2019 року глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у вбивстві Шеремета. Згодом на брифінгу правоохоронці представили частину результатів слідства та назвали підозрюваних: військова медсестра Яна Дугарь, лікарка Юлія Кузьменко, музикант і працівник Сил спецоперацій Андрій Антоненко. Усім їм повідомили про підозру й обрали запобіжний захід — тримання під вартою.
  • Згодом фігурантам справи про вбивство журналіста Павла Шеремета змінили підозру. Андрій Антоненко тепер є не організатором вбивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлія Кузьменко теж є виконавцем, а Яна Дугарь — поплічником.