Ректор КНУ ім. Шевченка подав до суду на студентську організацію і хоче заборонити їй використовувати його ім’я

Автори:
Вікторія Мартинюк, Катерина Коваленко
Дата:
Ректор КНУ ім. Шевченка подав до суду на студентську організацію і хоче заборонити їй використовувати його ім’я

КНУ імені Шевченка / Facebook

Ректор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка подав до суду на громадську організацію «Червоний Губер» та вимагає заборонити їй використовувати його ім’я та фото. Там це пов’язують з майбутніми виборами у виші.

Про це «Бабелю» повідомив голова організації Володимир Ксєніч.

Зазначимо, «червоний» у назві організації означає червоний корпус університету, а «Губер» — скорочення від прізвища Губерського.

Перше засідання у справі, яку розглядатиме Дніпровський райсуд Києва, має відбутися 3 березня.

За словами Ксєніча, про позов дізналися випадково — Губерський вказав неправильну адресу, тому організація не отримала виклик до суду. А також через це організація до кінця не розуміє всіх претензій до себе.

Разом з тим Ксєніч підкреслює, що «Червоний Губер» нічого не порушує і не використовує прізвище та фото ректора. Сам позов в організації повʼязують з виборами нового ректора вишу, які мають відбутися вже у березні.

Також в організації нагадують про «численні розслідування щодо корупції в університеті та організацію мітингів і десятків запитів».

«Червоний Губер» — це ініціатива студентів КНУ ім. Шевченка, яка переросла у громадську організацію. До неї входять в основному студенти вишу та активісти, які виступають проти корупції у закладі та самого Губерського на посаді ректора. Єдиною публічною особою організації є засновник Володимир Ксєніч. За його словами, решта учасників організації не хочуть називати імен, бо побоюються відрахування.

  • Міністерство освіти і науки призначило нові вибори ректора КНУ ім. Шевченка — на 17 березня.
  • 5 грудня у другому турі виборів ректора найбільше голосів отримав Володимир Бугров — проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат філософських наук. Бугров набрав 1 839 голосів (47,59%). А його опонент — директор Інституту геології Сергій Вижва — 450 голосів (11,65%).
  • Але за статутом КНУ та постановою уряду, переможцем у другому турі вважається кандидат, який набрав більше за 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні (Бугров у цьому випадку набрав 75,6% голосів). Однак, за законом «Про вищу освіту», Міносвіти має право укласти контракт строком на 5 років з «особою, яка набрала понад 50% голосів осіб, які мають право брати участь у виборах» (у цьому випадку Бугров набрав 47,59% голосів). Таким чином, сталася суперечність між законом та постановою уряду і статутом КНУ.
  • У виборах ректора не брали участі чинний очільник вишу Леонід Губерський і колишній спікер Ради Володимир Литвин, який захворів на коронавірус.