Конфлікт міністра оборони Тарана та командувача ЗСУ Хомчака довелося вирішувати особисто Зеленському. Вони зустрічалися кілька разів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Конфлікт міністра оборони Тарана та командувача ЗСУ Хомчака довелося вирішувати особисто Зеленському. Вони зустрічалися кілька разів

President Of Ukraine / Flickr

Президент Володимир Зеленський кілька разів влаштовував зустрічі, щоб вирішити конфлікт між міністром оборони Андрієм Тараном і головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком. Причиною конфлікту став український військовий літак, що міг везти зброю з Болгарії до Руанди на замовлення приватної компанії «АТЗТ ТрансСервіс».

Про це йдеться в матеріалі журналістки «Бабеля» Оксани Коваленко.

У Міністерстві оборони тоді заявляли, що давати згоду на такі польоти повинен особисто міністр. А в Генштабі та Повітряних силах натомість стверджували, що ці перельоти дозволяють тренувати пілотів, а жодні узгодження не потрібні.

У підсумку Таран видав наказ про заборону використовувати літаки ЗСУ для таких перевезень. Він також зобовʼязав командування розірвати договір із «ТрансСервісом» і оголосив догани командувачу Повітряних сил Сергію Дроздову і начальнику Генштабу Сергію Корнійчуку. Але потім Хомчак і Дроздов оскаржили в судах наказ про заборону польотів. Тоді конфлікт генералів і став публічним.

За інформацією «Бабеля», конфлікт дійшов до президента Володимира Зеленського. Учасники конфлікту кілька разів зустрічалися з ним, востаннє — у пʼятницю, 12 лютого.

На зустрічах із президентом вирішили, що Хомчак і Дроздов повинні відкликати позови із судів, а міністр оборони — скасувати всі свої накази про догани та повернути Повітряним силам право на приватні авіаперевезення. Хомчак і Дроздов свої позови відкликали. Тепер справа за міністром оборони Тараном.