Україна наступного тижня отримає препарати від AstraZeneca. Вакцинацію розпочнуть одразу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Україна наступного тижня отримає препарати від AstraZeneca. Вакцинацію розпочнуть одразу

Bicanski / Pixino

Першою вакциною від коронавірусу, яку отримає Україна, стануть препарати від британсько-шведської компанії AstraZeneca.

Про це розповів головний санлікар Віктор Ляшко, пише «РБК-Україна».

За його словами, перша партія вакцин прибуде вже наступного тижня. Саму ж вакцинацію розпочнуть наступного дня після отримання препарату. Загалом до кінця лютого Україна розраховує отримати один мільйон доз вакцин.

«Ми готові погодитися на першу партію обсягом 500 тисяч доз, щоб не чекати, поки сформують повну партію в один млн, і щоб швидше приступити до вакцинації», — заявив Ляшко.

Він також розповів, що на вакцинацію вже записалися 58 тисяч людей. Це медики лікарень, куди привозять хворих на коронавірусну інфекцію, а також члени бригад швидкої допомоги, які приїжджають до людей з підозрою на коронавірус. Залишки вакцин з перших партій розподілять між військовими в ООС та іншими медиками.

Ляшко зазначив, що вакцинація від коронавірусу буде безкоштовна, але українці не зможуть обирати, який саме препарат отримувати. Він наголосив, що препарати закуплені за бюджетні кошти, а можливості обирати вакцину немає в жодній країні світу.

Що стосується препарату від Pfizer, то Ляшко розповів, що постачанню вакцин цієї компанії заважають бюрократичні труднощі. Він пояснив, що Україна лише в понеділок отримає від виробника необхідний проєкт угоди. Після цього вакцину потрібно зареєструвати та отримати накладну від UNICEF. На це ще піде кілька додаткових днів.

  • Всесвітня організація охорони здоровʼя рекомендує використовувати вакцину від британсько-шведської компанії AstraZeneca всім дорослим старшим 18 років. В організації наголошують, що клінічні випробування вказують на ефективність вакцини, зокрема й для людей старших 65 років.
  • Наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров’я уклало перший контракт на поставку вакцини від коронавірусу. Вакцина CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech перебуває на фінальному етапі клінічних досліджень і може бути зареєстрована найближчим часом. За різними даними, її ефективність становить від 50 до 97%, але офіційні результати компанія ще не оприлюднила.
  • Також Україна отримала підтвердження на постачання 12 млн доз вакцин від коронавірусу виробництва компаній AstraZeneca та Novavax. Поставки відбуватимуться з лютого 2021 року.